Тренінг «Базові навички медіатора Шкільної Служби Порозуміння»

НОВА ІСТОРІЯ УСПІХУ:

У НЕТІШИНІ З'ЯВИЛАСЯ ПЕРША КАГОРТА

МЕДІАТОРІВ-ШКОЛЯРІВ

Дитячі конфлікти, суперечки, непорозуміння - можуть вирішити діти! Завдяки спільним зусиллям місцевої влади, Нетішинського відділення поліції та управління освіти виконавчого комітету міської ради у нашому місті презентували проект Шкільних Служб Порозуміння та навчали учнів вирішувати конфлікти у колі однолітків без допомоги дорослих. Проект створення ШСП представили 3 листопада педагогам та психологам загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів міста та Нетішинському професійному ліцею. У чому полягає суть такої інновації розповідала заступник директора з виховної роботи Жмеринського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. – гімназія», медіатор, тренер всеукраїнського рівня, координатор Шкільної служби порозуміння «Коло друзів» Оксана Дацко. «Медіація – це спосіб вирішення конфлікту, який є конфіденційним, добровільним і відбувається за участі третьої нейтральної сторони – медіатора. Саме такому вирішенню суперечок ми хочемо навчити, Нетішин, звичайно, не є винятком. Протягом трьох днів відбудеться навчальний тренінг, де школярі отримають базові навички медіатора Шкільної служби порозуміння», – зазначила Оксана Дацко.

Після презентації проекту для 25 старшокласників і 5 психологів шкіл нашого міста та професійного ліцею на базі ЗОШ I-III ступенів №1 розпочався триденний тренінг «Базові навички медіатора Шкільної Служби Порозуміння». Програма тренінгу побудована на практичному досвіді роботи Шкільної служби порозуміння «Коло друзів», координатором якої є Оксана Дацко. Протягом тренінгу також використовувався підхід, який базується на досвіді самих учасників навчання. Це посприяло взаємонавчанню через практику: учасники ділилися один з одним досвідом розв’язання різних конфліктних ситуацій, які виникають у школі та за її межами, спільно обговорювали ці ситуації і напрацьовували рекомендації щодо поведінки та реагування під час конфлікту. У пригоді учням стали нові знання та методики, які вони отримали під час тренінгу. З допомогою тренера учасники також розвивали власні комунікативні навички, які необхідні медіаторам, формували новий підхід до розв’язання конфліктів, зокрема, врахування інтересів усіх учасників конфліктної ситуації.

У неділю, 5 листопада, підводячи підсумки тренінгу, Оксана Дацко зазначила, що вона як тренер задоволена результатами та роботою дітей під час неформального навчання: «У Нетішині сформована справжня команда школярів і психологів, які зможуть у практиці застосовувати співробітницький підхід у вирішенні конфліктів. Школярі підготовлені до самостійної організації Шкільної Служби Порозуміння». Начальник Нетішинського відділення поліції Руслан Форсюк разом із заступником Андрієм Кондратюком, завідувачем методичного кабінету управління освіти виконавчого комітету міської ради Надією Кухарчук та директором ЗОШ №1 Тамілою Соболик привітали учасників тренінгу з першим важливим кроком на шляху до медіації та вручили відповідні сертифікати.

Методист з психологічної служби управління освіти Тетяна Захаревич-Любченко у квітні минулого року пройшла курс «Базові навички медіатора в навчальних закладах», організований Міжнародним жіночим правозахисним центром «Ла Страда – Україна». Пізніше методист провела 5-денне навчання за спецкурсом «Базові навики медіатора у освітньому закладі» для психологів та соціальних педагогів нашого міста та професійного ліцею на базі ЗОШ I-III ступенів №2.

За матеріалами відділу з організаційних питань, зв’язків з ГО та ЗМІ
апарату виконавчого комітету Нетішинської міської ради

Фтозвіт заходу у розділі "Галерея"

Кiлькiсть переглядiв: 655

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.